Ако нямате SEO описания на продуктите си, как това ще се отрази на продажбите ви?

Дори ако описанията на вашите продукти са оптимизирани за продажба, само този факт може да не е достатъчен, за да се отрази на продажбите ви. В крайна сметка, никой не може да купи вашите продукти, ако не може да ги намери.

Ако нямате SEO описания на продуктите си, дори те да са оптимизирани за продажби - никой няма да ги купи, защото не може да ги намери. Click To Tweet

SEO за описания на продукти

Ако нямате SEO описания на продуктите си, дори те да са оптимизирани за продажби – никой няма да ги купи, защото не може да ги намери

Тази статия разглежда 5 стъпки за оптимизиране на вашето SEO за описания на продуктите с примери за резултати и повече продажби.

Писането на качествени SEO описания на продуктите, които създават резултати, създава множество трудни въпроси:

 • Към кои ключови думи трябва да се насочите?
 • Каква е идеалната дължина на описанието?
 • Трябва ли да пишете за тъсачките или хората?
 • Къде и колко често трябва да използвате ключови думи?

Правилният отговор е от съществено значение. Ето как да го направите …

 1. Пишете за купувачите, а не за ботовете.
 2. Подчертайте основните ползи (Включете функции).
 3. Прицелете се в правилните ключови думи за продукта.
 4. Нека информираността на купувача да управлява дължината.
 5. Създайте уникални SEO описания за всеки продукт.

В тази статия ще разгледаме тези стъпки, заедно с примери.

Нека да започваме.

1. Пишете за купувачите, а не за ботовете

Правилото номер едно за добро SEO по всяко време и навсякъде е да пишете първо за хората … а не за уеб роботите на търсачките.

Ето защо:

Това, което е добро за вашата аудитория, е добро за търсачките, защото тяхната основна грижа е използваемостта.

Целта на търсенето е да помогнете на потребителите да намерят точно това, което търсят. Ако описанията на вашите продукти съответстват на тази цел, ще се харесате на Google и ще се класирате добре.

Когато пишете описанията си, винаги се питайте:

“Това помага ли на онлайн купувачите? Информира ли ги, дава ли отговори на въпросите им ги и в крайна сметка помага ли им да вземат решение за покупка?”

Ако си поставите този подход като основа, вече сте на идеалния път към писането на невероятни SEO описания на продуктите си.

Интересувате ли се какво може да направят нашите продуктови описания за вашето SEO? Или искате да поръчате стаия като тази?

Свържете се с мен сега

2. Подчертайте основните ползи (Включете характеристики)

Не можете да напишете информативно, точно описание на даден продукт, освен ако не разберете този продукт отвътре и кои потребности задоволява той и как. Неясните познания за даден продукт или за начина по който го използват хората и кое е важно за тях ще доведат до неясно описание, което не е от полза нито за вашите онлайн купувачи, нито за търсачките.

Ето един добър пример. Този автор знае ли нещо за обувките, които описва? Не добър пример за SEO продуктово описание

„Предложение на марка Emporio Armani. На характера на обувките добре пасва горната им част: естествена кожа – велур, екологична кожа – екологична кожа, изкуствен материал – висококачествен материал. Отвътре стелка: материал. Материалът, от който е изработена подметката е висококачествен материал. Ежедневно, удобно предложение със стил.“

Това описание не дава информация дори за характеристиките на продукта. По-лошото е, че не покрива нуждите на купувача от информация. Единственото, което разбираме е марката и материала на горната част.

Ето още един пример: Не добър пример за SEO на описание на продукт

Отново характеристики, които не ми говорят кой знае какво, освен че са използвани някакви технологии, които нямам представа какво означават. И какво от това?

Не добър пример за SEO на описание на продукт

Ето едно по-доброто описание, което акцентира върху ползите:

Добър пример за SEO на описание на продукт

Веднага можем да си представим как ще се чувстваме с топлата вълна и здравите подметки с добро сцепление.

SEO описания на продукти: Характеристики срещу ползи

Може да сте много развълнувани от характеристиките на вашите продукти и да сте готови да ги провъзгласявате по всяко време, но всички ваши купувачи се интересуват единствено от ползите за тях самите.

Ето разликата:

Характеристиките са безлични.

Характеристиките описват какво може да направи даден продукт, как изглежда или как работи, без да свързва тези неща с купувача. Характеристиките са страхотни, но защо купувачът трябва да го е грижа?

Първото нещо, което търси той, попадайки на някоя страница е – какво има тук за МЕН?

Ако той бързо не свърже себе си с това, което вижда – ще напусне без да му мисли много.

Ако купувачът не намери този продукт, подходящ за конкретната нужда, с която е започнал да търси, той ще напусне бързо страницата, а по всяка вероятност и уебсайта.

Това е лошо за SEO, тъй като колкото по-дълго време потребителите остават на дадена страница и колкото повече страници разглеждат, толкова по-добре Google ще класира този резултат като уместен и следващия път ще го покаже по-нагоре в резултатите.

Нещо повече, ако клиентът се върне много скоро назад към страницата с резултатите, Google смята, че този резултат не е подходящ и не задоволява конкретното търсене и следващия път няма да го покаже, тъй като смята страницата за несъответстваща.

Колкото повече време потребителят прекара на страницата ви, след като е кликнал върху резултат от търсенето, толкова по-добре за вашето SEO.

И така, какъв е по-добрият начин да информирате онлайн купувачите и да ги накарате да се задържат на вашата продуктова страница?

Можете да го направите, като превърнете характеристиките в ползи.

Ползите описват как функциите на продукта ще работят за купувача. Ползите му помагат да си представи как точно вашият продукт ще подобри живота му.

Описването на ползи е много по-полезно за вашата аудитория, отколкото изброяване на функции. Добавянето на ползите на продукта прави вашето описание подходящо за купувача и това го прави по-добро за SEO.

Доброто, ориентирано към ползите описание изглежда така:

Добър пример за SEO на описание на продукт

Характеристиките са свързани с ползи и хората могат веднага да си представят какво означават за тях.

3. Прицелете се в правилните ключови думи, за да напишете работещи SEO описания на вашите продукти

Вашата работа по правилното оптимизиране за търсещи машини на описанията на продуктите ви трябва да включва използването на правилните ключови думи.

Това ще помогне на търсачките да разберат за какво са вашите вашите страници, което ще помогне на хората, търсещи в интернет да намерят това, което продавате.

И така:

Как да намерите правилните ключови думи и как ги използвате стратегически?

Тук всичко се отнася до стесняване на търсенето и намиране на правилната ключова фраза. Всичко започва със солиден инструмент за ключови думи. SEMrush е чудесна опция, както е KWFinder или Moz Keyword Explorer. Тези инструменти ви позволяват да изследвате конкретни ключови думи и ще ви дадат ценни данни за фактори като:

 • Обем на търсене (колко хора търсят дадена ключова дума)
 • Трудност на ключовите думи (колко трудно ще бъде класирането за дадена ключова дума)
 • Свързани термини, които потенциално можете да използвате във вашето съдържание (“ключови думи с дълга опашка”)

Правилните ключови думи почти винаги ще попадат в последната категория, известна като “ключови думи с дълга опашка”. Защо? Тъй като колкото по-дълга е фразата на търсенето, толкова по-голямо е намерението на купувача да закупи. Както установи Yoast, трябва да използвате този тип ключов фрази, тъй като те имат по-висока степен на конверсия – т.е. водят до повече продажби.

Например, да кажем, че продаваме продукт, който отговаря на общото определение „крем за лице“.

За да стесним нашата ключова дума, трябва да обмислим да използваме съставките, в примера тук (или да използваме ползите и характеристиките).

А така също да предвидим намерението на търсещите и как те търсят и какви думи биха могли да използват.

Ако добавим нашата основна съставка в крема, може да намерим по подходяща дума.

Да речем, че в нашия продукт има витамин С.

Вижте как намалява конкуренцията, когато стесним нашите ключови думи (скрийншоти от KWFinder).

Започвайки с “крем за лице“, виждаме, че има доста голяма конкуренция.

Освен това рядко някой търси нещо толкова общо. Хорат търсят специфични неща за да задоволят специфичните си потребности. Трябва да предвидите това.

Търесене за ключова дума в KWFinder

Само като добавим „витамин С“ към нашия продукт, „крем за лице“, можем да идентифицираме “по-добра“ ключова дума за класиране:

Търесене за ключова дума в KWFinder

Чрез стесняване на обхвата и по-добро фокусиране вече не се състезаваме с големи сайтове за спечелване на позиция на първа страница за класирането ни по ключови думи.

Или:

Търесене за ключова дума в KWFinder

 

Вижте как марката Biossance използва тази ключова фраза за своя продукт, фантастичен пример за това как да правите SEO описания на вашите продукти.

Пример за описание на продукт

Пример за добро описание на продукт

 

SEO описания на продукти: Стратегическо разположение на ключови думи

След като имате някои добри ключови думи, можете стратегически да ги поставите в описанията на вашите продукти.

В никакъв случай не прекалявайте и не препълвайте описанията на продуктите с ключови думи. Това е лесно да се направи в кратки описания (300 думи или по-малко).

За да го избегнете, внимавайте да използвате основната ключова дума не повече от няколко пъти:

 • Веднъж в URL адреса на страницата
 • Веднъж в заглавието на описанието на продукта
 • Веднъж или два пъти в копието на тялото
 • Веднъж в <alt> тага на изображението.

Нека се върнем към маслото за лице Biossance за добър пример за това как да използвате ключови думи в описанията на вашите продукти.

В цялото описание на продукта се използва ключовата дума „squalane vitamin C rose oil“:

 • Веднъж в URL адреса
 • Веднъж в заглавието на страницата и в H1
 • Веднъж в alt тага на изображението = „Squalane Vitamin C Rose Oil“
 • И пестеливо в копието на тялото

Този кратък списък е всичко, което ви трябва, за да се класирате (и да избегнете санкции за повторение на вашите ключови думи).

4. Нека информираността на купувача да управлява дължината на вашето продуктово описание

Вашият процес за съдаване на SEO описания на продуктите също трябва да включва това, да ги напишете с правилната дължина за добри резултати в търсачките.

За съжаление няма зададена определна дължина, която да работи добре за всеки продукт. Вместо това, най-добрите практики изискват да определите дължината на описанията си според това, от което се нуждае вашата аудитория.

А нуждите на вашата аудитория ще се различават в зависимост от тяхното ниво на информираност.

Ниска осведоменост на купувача

Онлайн купувачите с ниска информираност за вашия продукт ще се нуждаят от по-убедителни и дълги описания – те нямат представа кой сте, какъв е вашият продукт или че имат нужда от него.

Това означава, че трябва подробно да опишете продукта си, за да ги доведете до нивото на информираност, необходимо за продажба.

Примерът, който разгледахме по-горе от Biossance, обстойно адресира купувачите, дори и тези с ниско ниво на информираност.

Първата част е обобщение и – под него – има раздели, на които потребителят може да кликне, за да научи повече за основните функции, съставки, употреба на продукта и гаранция на марката.

Това е фантастичен начин да разположите описанието на продукта по начин, който е както лесен за употреба, така и информативен.

Seo за описания на продукт: 5 стъпки с резултати

Да не говорим, че има дори видеоклип с продуктово видео в YouTube.

Висока осведоменост на купувача

От друга страна, онлайн купувачите с висока информираност вече са напълно запознати както с продукта, така и защо имат нужда от него. Те изискват да бъдете далеч по-малко убедителни, за да посегнат към портфейлите си, така че ще ви трябва по-малко текст, за да го направите.

Понякога едно добре написано описание може да бъде толкова просто като това:

Разгледайте горния пример.

Това е описанието на MacBook на Apple. Това са само детайлите на конфигурациите на продуктите, тъй като по-голямата част от тяхната целева аудитория са технически ориентирани. Те добре знаят как работи MacBook, да не говорим, че Apple е огромна международна марка, която повечето хора познават. Освен това Apple има и специална целева страница, където подробно описва всички предимства и функции на продуктите. Тогава не е необходимо да се обяснява много за MacBook.

Техническите спецификации и цените са достатъчни в този случай.

Ако обаче смятате, че аудиторията ви се нуждае от допълнителна информация, за да разбере продуктите ви, тогава по-добре обяснете ясно.

Разбира се, информираността може да зависи и от характеристиките.

Помислете дали продавате ежедневни памучни тениски или някакъв друг типичен, отдавна известен продукт. Всички знаят за какво са, за какво се използват и как да се грижат за тях. Не е необходимо да обяснявате предназначението им или да описвате подробно техните особености.

Но какво да кажем за тениските от органичен памук? Какво да кажем за ръчно бродирани тениски с апликирани детайли? Или дизайнерски тениски, изработени от висок клас материали?

Както можете да видите, веднага щом се увеличат специфичните характеристики на даден продукт, нараства и нуждата от по-дълго описание.

Ето защо дължината на SEO описанието на вашия продукт зависи от вашите конкретни цели, нивото на информираност на клиентите за продукта и специфичните му характеристи и вида на продуктите, които продавате.

5. Създайте уникални SEO описания за всеки продукт.

Друго, което е нужно за добро SEO е да избягвате дублиращо се съдържание на всяка цена.

По принцип създаването на подобни описания за всички продукти във вашия онлайн магазин може да създаде проблеми на търсачките, които се опитват да индексират вашите страници.

Според Moz, когато имате описания на продукти, които изглеждат като почти дубликати, търсачките не знаят какво да правят с тях. Това може да намали видимостта на всичките ви страници.

За да сте сигурни, че това няма да ви се случи, всяко ваше описание на продукт трябва да е уникално, включително заглавията на продуктите.

Ако не можете да напишете веднага уникално описание на продукта за определени страници, добавете мета маркер „ no index “ към тези страници.

Seo за описания на продукта: 5 стъпки с резултати Използвайте случаи и примери

Това казва на търсачките да не индексират страницата.

По-добре е да запазите описанията на продуктите си от обхвата на Google, отколкото да рискувате да бъдете засегнати за поведение, изглеждащо като спам.

Когато вече можете да добавите уникално съдържание към тези страници, продължете и премахнете маркера „no index“.

SEO на описанията на продуктите струва усилия и работа … Но си заслужава

Няма съмнение в това: SEO на описанията на продукти може да бъде сложно, трудно и да отнеме много време.

Ключът е да се помисли преди всичко за нуждите от информацията за онлайн купувача. След това следвайте тези най-добрите практики, за да сте сигурни, че SEO оптимизацията на вашите описание на продукти ще привлекат вниманието на търсачките.

Това е простото правило за писане на печеливши описания на продуктите, които работят.

Интересувате ли се какво може да направят нашите продуктови описания за вашето SEO? Или искате да поръчаате статия като тази?

Свържете се с мен сега

Хареса ли ви тази публикация? Имате ли нещо да споделите по тази тема? Кажете ми го в коментарите. Винаги се радвам да чуя какво мислите! 

Тази статия беше публикувана за пръв път на: https://mediaviva.net/seo-opisaniya-na-produkti-5-stapki-s-primeri-upotreba-i-rezultati