Когато става дума за маркетинг, винаги казвам:

Собствениците на бизнес не са маркетолози. Много собственици на бизнес вършат работата на маркетолозите, за да пускат на пазара и да продават свои неща, но това не е основното, което трябва да правят за бизнеса си.

Те не се чувстват подготвени да създадат свой собствен маркетингов план.

(И предполагам, че те смятат, че не могат да си позволят да наемат някого, който да им създаде персонализиран маркетингов план. Това не е вярно, но мисля, че се случва често!) Те предполагат, че маркетинговите агенции струват десетки хиляди евро за кампания, която може да работи или да не да работи, така че никога не са си и помисляли, че е за тях.

ДАЛИ МАРКЕТИНГОВИЯТ КОНСУЛТАНТ Е ХАЗАРТ, АКО НЯМА ГАРАНТИРАНА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ?

Напълно разбирам колебанието ви да инвестирате в нещо, което няма гарантирана възвръщаемост на инвестицията.

Когато говоря с някой, който иска да ми продаде нещо за моя собствен бизнес, една от първите сметки, които правя в наум е: Каква е потенциалната възвръщаемост на тази инвестиция? Искам да знам колко продажби ще ми трябват, за да се изплати.

Но дори когато тази сметка излезе с положителен резултат за мен – че инвестицията ще се изплати бързо или само с няколко продажби от моя страна – това не означава, че има гарантирана възвръщаемост на инвестициите.

Всъщност според моя опит много малко неща в бизнеса идват с гарантирана възвръщаемост на инвестицията. Ако похарчите пари за нов дизайн на уебсайт, надеждата със сигурност е, че той ще се изплати, като ви донесе нови клиенти – но това изобщо не е гарантирано.

И лично аз казвам, че не може да има гаранция и гарантирана възвръщаемост на инвестициите в маркетингови услуги, защото има толкова много процеси извън маркетинга и продажбите, които им оказват влияние и са извън нашия контрол.

Ето един чудесен пример: Наскоро работихме за стартиране с една фирма, написахме цялото им съдържание за стартиране и направихме съответните планирания и автоматизации, но не отговаряхме за рекламната им кампания във Facebook. Компанията не изпълни целите си за записване за това стартиране – и част от причината беше, че фирмата, която пуска рекламите им във Facebook, не беше постигнала техните цели.

Фактът, че рекламната кампания не достави трафика, който ни беше необходим за постигане на целите за записване, беше напълно извън нашия контрол …

Така че, да: отговорът ми на първия въпрос е, че всяка част от продажбите и маркетинга е хазарт. Дори когато компаниите поставят частите от пъзела заедно по начин, който се конвертира в клиенти днес, това може да не работи отново утре. Няма гаранция.

ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ НАЕМАНЕТО НА МАРКЕТИНГ ЕКСПЕРТ Е ЛОША ИНВЕСТИЦИЯ ??

Ами сега, когато разбихме погрешното схващане, че има някакви гаранции в маркетинга, означава ли това, че наемането на маркетинг експерт е лоша инвестиция?

РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ.

Маркетинговата стратегия и консултация, както и експертния копирайтинг е все още много добра инвестиция за много компании – дори ако не можем да им предоставим гаранция.

Що се отнася до онова стартиране, за което говорих по-горе – вярно е, че те не изпълниха целта си за записване. Истина е обаче, че те имаха най-печелившия си старт досега. Те удвоиха приходите си от предишното си стартиране. И въпреки, че изразходиха не малка сума, за да създадем тяхното съдържание и кампания, тяхната инвестиция възлезе на по-малко от 3% от общите им приходи от стартирането. Изглежда като доста добра инвестиция според мен!

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ НАЕМАНЕТО НА МАРКЕТИНГОВ КОНСУЛТАНТ Е ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ?

И така, как да разберете дали наемането на маркетингов консултант, стратег по съдържание или копирайтър е добра инвестиция за вашия бизнес?

Ако някой, който прави скъпи консултации, се нуждае от само един нов клиент, за да покрие разходите, това изглежда като очевидно добра инвестиция. Ако фирма, която произвежда или продава продукти, трябва да продаде хиляда джунджурии по 3,50 всяка, това може да е нещо, което се нуждае от повече обмисляне и така нататък … Но не винаги нещата са толкова очевидни и лесни.

  • Другото, което трябва да вземете предвид, е цената на вашето време и цената да продължите да се опитвате да го правите сами.

Например, разговарях с една дама преди няколко седмици, която ми каза, че са и необходими 7 часа, за да напише публикация в блога си. Трябваше да я попитаме, струват ли 7 часа от нейното време повече от това, което тя щеше да ни плати, за да напишем публикацията в блога? Както се оказа, часовата й ставка за ЕДИН час от времето й струваше повече от това, което тя ще плати за една публикация в блога, така че това определено беше стойност за нея! Todd Herman и други говорят за неща като аутсорсинг на задачи за „$ 5“ и „$ 10“. (Очевидно публикацията в блога е повече от $ 10! Но метафората и подхожда.)

  • Освен това има разходи за тревожността и стреса, които може да си сложите, когато започнете да измисляте сами маркетинговия си план.

Това е много по-трудно да се остойности, но ако имате партньор, който е експерт в маркетинг на съдържание във вашия екип и може да премахне част от този стрес, тогава очевидно има и цена. Каква би била ползата от премахването на този стрес за вас във вашия бизнес? Какво би ви струвало да имате някой друг, който разглежда детайлите всяка седмица, така че да можете да се съсредоточите върху общата картина, върху предаването на своя талант, върху това да бъдете главен изпълнителен директор (вместо всичко друго)?

Само вие можете да определите дали премахването на тези видове дейности от вашия списък със задачи има парична стойност за вашия бизнес, равна на – или над и извън нея – какво бихте ни платили, за да го направим вместо вас.

Но въпросът е, че с гаранция или не, има смисъл да наемете експерт.