Mалките фирми, които прилагат отговорен туризъм, често питат как могат най-добре да представят на пазара своя опит и услуги.

Лесно е да харчите много време и пари – и двете са в недостиг в малкия бизнес – за маркетинг, който не дава възвръщаемост. Лесно е маркетингът ви да бъде на загуба.

За това, ето няколко от най-добрите съвети, които даваме на малките фирми от туристическия бранш, които искат да прилагат отговорен туризъм.

Използвайте утвърден агент или сайт за пазара, към който се стремите

Рядко има някакъв смисъл да пътувате до мястото, където е вашият пазар, тоест хората, на които искате да продавате или да участвате в големи търговски изложения, за да се опитате да продадете продукта си.

Помислете за продажба чрез утвърден онлайн агент на пазара, който ви интересува. Потърсете фирми, които вече са на сайта, колко добре работи той за тях, и попитайте защо. Фирмите, които използват агента или сайта, ще имат значителен опит в това как да използват този канал на пазара и може да са готови да го споделят с вас.

Като цяло, ако продавате настаняване на хора, пътуващи по предварително планирани маршрути или продавате пътувания, ще трябва да накарате клиентите да направят предварителна резервация.

Обърнете внимание на локалния пазар и си сътрудничете с подбни фирми, които не са ви преки конкуренти, за да предложите заедно допълващи услуги

За повечето малки фирми в туризма и пътуването за които пазарът е наблизо до дестинацията, локалният маркетинг е това, което дава резултат., Особено когато продавате на туристи, които решават ден за ден къде ще отидат и отсядат и какво ще правят.

Потърсете фирми, с които можете да си сътрудничите и да правите кръстосани продажби – такива, при които вашите продукти се допълват и добавят стойност към продуктите на един на друг. Потърсете такива възможности с други бизнеси, с които не сте конкуренти, където има маркетингови взаимодействия, където заедно бихте били по-силни, отколкото сте поотделно. Помислете за маркетинг чрез уебсайта или платформата на дестинацията. Помислете за създаване на локален маркетинг портал или мрежа.

Въведете награди или конкурси

Помислете да въведете награди, за да повишите информираността за вашия бизнес и да спечелите медийно отразяване. Ако знаете за други, които организират раздаване на награди или конкурси и където можете да се включите – включете се там, където е подходящо. Помислете кои награди са важни за вашите целеви клиенти – къде е вашият целеви пазар, какво биха харесали хората?

Работете дългосрочно за добри връзки с медиите и използвайте PR

Работете с местни, национални и международни медии – PR-ът и историите са ценни за осигуряване на потвърждение за вашите маркетингови усилия и за гарантиране, че потенциалните клиенти знаят, че ви има, че сте там и какво правите.

Използвайте онлайн форумите, социалните медии и вашия уебсайт

Използвайте различните форуми, достъпни онлайн, за да привлечете вниманието към себе си – потърсете “отговорен туризъм” в Twitter, Facebook и Linkedin. Накарате клиентите си да пишат за вас в Tripadvisor и подобни сайтове. Поставете модул на вашия уебсайт за обратна връзка с клиентите и насърчете хората да казват на приятелите си.

Включете бизнеса си в пътеводител или рубрика

Авторите на пътеводители винаги търсят добри нови продукти и опит, които да включат. Пишете на редакторите на книгите, рубриките в сайтове и списания, които са важни за вашата дестинация и които се четат от клиентите, които искате да привлечете. Някои от тях имат онлайн общности, които могат да се използват, за да ви забележат.

Където искате да привлечете туристи, които пътуват, помислете за посещение, на реципрочна основа, подобни бизнеси по маршрута – техните препоръки могат да бъдат безценни – но разбира се, този вид маркетинг трябва да бъде реципрочен.

Осигурете си връзки с подобни бизнеси по маршрута и на мястото на вашия целеви пазар

Помислете за бизнеси, подобни на вашия на мястото на целевите пазари, към които се стремите. Обмислете и връзки и посещения с подобни бизнеси по маршрута. Техните препоръки могат да бъдат безценни – но разбира се, този вид маркетинг трябва да бъде реципрочен.

Сътрудничете си с други фирми и организации в бранша

Често има нежелание да си сътрудничите с други на пазара, но сътрудничеството е безценно. Работете заедно за разрастването на бранша чрез разработване на допълнителни продукти и кръстосан маркетинг. Така ще има повече и за вас.

 

А какво ще кажете вие по тази тема?

Имате ли други предложения, които искате да споделите? Кажете ми ги в коментарите.
 

Последвайте ме в социалните медии: