3 начина за промотиране на отговорния туризъм

Пътуването ни позволява да оставим отговорностите си у дома и да видим различни места, култури и преживявания, които могат да обогатят живота ни.

С нарастващото население на света и нарастващия интерес към пътуванията не само става все по-трудно да се избяга от масите туристи, но местните хора забелязват, че оригиналния чар на техните общности, който е бил причината посетителите да дойдат там, са на път да изчезнат. Местните общности са притиснати от изобилие от посетители.

Този проблем засяга дестинации по целия свят.

Решението?

Отговорен туризъм, подход за пътуване, който изисква екипни усилия от пътници, местни жители и фирми, за да се запазят популярните места за почивка.

Отговорен туризъм e подход за пътуване, който изисква екипни усилия от пътници, местни жители и фирми, за да се запазят популярните места за почивка. Click To Tweet

Преди да обсъдим ролята на маркетинга в отговорния туризъм, искам да дам малко яснота по нашата тема. Какво е отговорен туризъм? По какво той се различава от устойчивия туризъм?

Каква е разликата между отговорен туризъм и устойчив туризъм?

Устойчивият туризъм възниква от движението за екотуризъм за насърчаване на пътуванията, които оказват слабо въздействие върху околната среда. Той породи слогани като „Оставете само отпечатъци от стъпки. Вземете само снимки “ и се стремеше да решава проблеми като замърсяване и отпадъци.

Но колко „устойчиви“ могат да бъдат туристическите брандове в действителност?

Реалността е, че няма нищо наистина устойчиво, що се отнася до туризма, благодарение на големия брой хора, които посещават местата.

И така, езикът, който използваме, се нуждае от актуализация.

В наши дни отговорният туризъм е практиката да накараме туристите да бъдат социално, икономически и екологично отговорни, където и да са, така че те да могат да бъдат положителна сила в любимите си дестинации, а не отрицателна.

В наши дни отговорният туризъм е практиката да накараме туристите да бъдат социално, икономически и екологично отговорни, където и да са, така че те да могат да бъдат положителна сила в любимите си дестинации, а не отрицателна. Click To Tweet

Той е фокусиран върху начина, по който индивидите – посетители, местни жители и фирми – взаимодействат с дестинацията.

За да се случи това, маркетингови организации, агенции, фирми, местни жители и пътуващи, всички те трябва да изпълняват своята роля.

Когато става въпрос за маркетинг на отговрния туризъм, ето някои основни неща, които всички трябва да имаме предвид.

Обучете туристите за това какво означава да бъдеш отговорен турист. Click To Tweet

Обучете туристите за това какво означава да бъдеш отговорен турист

Хората обичат да пътуват.

Всичко, което събира харесвания в Instagram и кара хората да споделят историите ви е страхотно, нали?

Милениалите, най-голямата възрастова група от населението, които пътуват най-много – с 40 на сто повече очакват да пътуват с приятели през 2020 г., се казва в доклад на Resonance. Освен това те са „най-вероятната група, която търси отговорни туристически продукти тогава, когато е възможно“, според доклад на Cone Communications относно корпоративната социална отговорност. Те искат да бъдат отговорни потребители и има възможност да пренесат тази тенденция в плановете си за пътуване.

Kind Traveler, съосновател на който е изпълнителният директор Джесика Блотер е „първата социално осъзната платформа за резервации на хотели„ Give + Get“, създадена за да даде възможност на пътниците да станат сила за добро“. Те използват своята платформа, за да обучат пътниците как те да бъдат отговорни туристи следващия път, когато пътуват.

Има много туристически компании и организации с нестопанска цел, които работят за насърчаване на отговорен туризъм. Те изготвят редовни изследователски проучвания, които разкриват нуждите и тенденциите в индустрията, когато става въпрос за отговорен туризъм – но и пътни карти за това как бизнеса може да помогне на масовия устойчив туризъм.

Когато пускаме на пазара дестинация, можем да популяризираме дейности и атракции извън най-натовареното време и дестинации, за да разпръснем тълпите и масите.

Можем да предоставим стимули за посетителите да се върнат в местната общност чрез доброволчество. Например, местният бизнес за даване под наем на съоръжения за водни спортове може да осигури отстъпка за тези, които присъстват на техните събития за почистване на плажа.

Обърнете се към правилната аудитория

Ако вашата целева аудитория е „отговорни туристи“, вашите маркетингови материали трябва да се харесат на тези хора. Например, ако изобразявате семейства на туризъм и двойки с гребла, ще привлечете любители на активностите на открито. Ако изобразявате хора на планинско колоездене, ски или офроуд, ще привлечете търсачи на тръпка. Поддържането на вниманието ви към аудиторията ви помага да търсите туристи, които са идеални за вашата дестинация.

Отговорният туризъм има за цел да привлече хора, които уважават местната култура и искат да бъдат част от нея - този тип хора, които искат да напуснат дестинация в по-добро състояние, отколкото са я намерили. Click To Tweet

Отговорният туризъм има за цел да привлече хора, които уважават местната култура и искат да бъдат част от нея – този тип хора, които искат да напуснат дестинация в по-добро състояние, отколкото са я намерили.

Отговорните туристи си взаимодействат и се ангажират, без да преуморяват и претрупват. Като избирате изображения, копи и дори цялостна стратегия за бранда, които се харесват на тези съвестни туристи, можете да си гарантирате, че привличате повече от „правилните“ видове туристи.

Върнете приключението в пътуването

Някои тайни определено си струва да пазите. Като търговци трябва да сме по-стратегически в това, което споделяме за дестинациите. Скритите скъпоценни камъни – щастливи часове, места за риболов, уникални преходи – трябва да останат скрити, само за да бъдат намерени от отговорни туристи, желаещи да говорят с местните хора, които могат да споделят своите тайни.

Например, можем (и трябва) да ограничим броя на публикациите за примамка, разкриващи тайни места в популярни дестинации. Вместо това трябва да насърчаваме туристите да водят разговори с местните жители, за да получат вътрешната информация.

Това не означава, че трябва да се чувстваме виновни за пътуването и запознаването с различни култури и общности по света. Отговорният туризъм трябва да даде представа за това как всички можем да бъдем по-съзнателни туристи и търговци и да ни помогне да разберем какво означават нашите културни ценности.

Варненска туристическа камара се ангажира да работи с фирмите и агенциите, за да защитава техните интереси и да промотира добрите туристически практики, като същевременно обучава хората за нашата отговорност за запазване на любимите ни места за почивка.

А какво ще кажете вие по тази тема? Имате ли друг полезен съвет, който прилагате, за да имате по-добри туристи? Кажете ни в коментарите. 

 

Тази статия е част от кампанията „Пътувай любезно. Подобри света“ за промотиране на отговорния туризъм.

Станете част от кампанията като се абонирате за нашия бюлетин. ще получавате полезни съвети и помощ как да прилагате полезни практики във вашата ежедневна дейност.

Попълнете нашата анкета за агенции и фирми в туристическия бранш, за да можем да помагаме на фирмите като вашата още по-добре.

Последвайте ни в социалните медии: