Отговорното пътуване означава да имате положително въздействие върху мястото и хората, които посещавате. Преосмисляне на начина, по който пътувате, опазване на околната среда, зачитане на културите и практикуване на туризъм, който е от полза за местната икономика. За да ви покажем, че да бъдеш отговорен, когато пътуваш е лесно, ние съставихме нашето ръководство със съвети за това как да сме отговорни туристи през 2020 г. и след това.

1. Преосмисляне на вашето пътуване

Пътуването до дестинацията е съществена част от въглеродните следи на нашите пътувания. Първото екологично действие, което предприемате, е да преразгледате начина, по който пътувате до вашата дестинация за почивка, но също така и как се придвижвате, когато сте там. CO2 емисии при транспорт Хил. куб.м/ CO2, отделен при пътуване на 500 км

Три начина да преосмислите плановете си за пътуване:

 • Предпочитайте по-чист или споделен транспорт:

Когато е възможно, използвайте вида транспорт, който отделя най-малко CO2. Ако не можете да плавате или да карате колело по света , изберете влака, който е много по-чиста алтернатива от летенето. Ако пътят е единствената ви алтернатива, помислете за решения за пътуване.

 • Изберете директен полет – по-скъп, но по-чист:

Когато полетът е единственият вариант, изберете най-директния полет до вашата дестинация. Всъщност въглеродните емисии са много по-високи при излитане и кацане. Можете също така да изберете авиокомпания, която предлага програма за компенсиране на въглеродните емисии.

 • Отделете време, за да откриете най-добрите и удобни начини за вас:

За да изследвате вашата ваканционна дестинация по екологичен начин, изберете чисти начини на транспорт. Обществен транспорт, колоездене, скутери или споделяне на автомобили – има много решения и те се развиват във всички големи градове. Дори още по-чисто, направете като много туристи и се разходете из района пеша. Това е най-добрият начин за нас да открием град или село и да открием неговите тайни скъпоценни камъни.

2. Пътуване без светлини и отпадъци

  Проблемът със замърсяването с пластмаса е на първа страница от години. Няма да ви кажем, че да бъдете пътник с нулеви отпадъци е единственият вариант … но ако сте възприели начина на живот без отпадъци у дома, вземете го на почивката със себе си. Ако ходите на пикник или на туристически преход в планината или на друго трудно достъпно място, в което няма сметоизвозване – вземете боклука си с вас и го занесете до града. нулево пътуване с отпадъци

Три прости стъпки за ограничаване на отпадъците при пътуване:

 • Изберете лек куфар

Теглото на багажа ви също влияе върху въглеродните емисии на вашия полет. Затова преди да тръгнете, подберете най-важното и бъдете минимални. Това, че ви е разрешен 20 кг багаж, не означава, че трябва да го вземете със себе си.

 • Кажете не на продуктите за еднократна употреба

Рециклирането не означава непременно рециклиране, така че най-добрият вариант е да избягвате използването на пластмаса за еднократна употреба. На практика:

 • Откажете пластмасовите сламки или вземете със себе си сгъваема метална сламка или бамбукова сламка
 • Никога не оставайте без своята раница или чанта за пазаруване. Някои хотелиери дори ги предоставят в стаите за тези, които са ги забравили.
 • Вземете любимата си бутилка със себе си или инвестирайте във филтърна бутилка, ако посещавате страна, в която водата не е питейна. Дори ако хотелът ви поставя пет безплатни бутилки вода на ден във вашата стая.
 • Избягвайте използването на сапуни и шампоани, предоставени от хотела, ако са в индивидуални опаковки. Носете продуктите си, твърди или течности, опаковани в контейнери за многократно зареждане. Ако използвате твърдия сапун, вземете го със себе си, когато си тръгвате, за да не го изхвърляте или попитайте хотела си дали те участват в програма за рециклиране на сапун.
 • Не забравяйте да сортирате:

Винаги, когато можете, участвайте в сортирането на боклука. Ако вашият хотел не предлага тази възможност във вашата стая, винаги питайте, със сигурност ще се съгласят да ви помогнат.

3. Консумирайте местни продукти

яжте местни Устойчивият туризъм също е туризъм, който облагодетелства икономическото развитие на даден регион и неговите жители. Консумацията на местни продукти е част от основните стъпки.

 • Яжте местни продукти

Изберете да купувате и консумирате сезонни продукти от местни производители. Пазарите са едно от най-добрите места за посещение, за да откриете специалитетите на даден регион или чужда държава. В ресторантите също, съсредоточете се върху екологичните ресторанти и тези които предлагат местна храна от местни продукти..

 • Купете истински сувенири

Когато купувате сувенири, уверете се, че продуктите, които купувате, насърчават местната изработка и че наистина се произвеждат в страната, която посещавате.

 • Платете правилната цена

Ако сте на пазар и искате да договорите цената, ако това е в културата на страната – трябва, но не бъдете прекалено строги в преговорите си . Ако не платите правилната цена не подкрепяте икономиката или хората, които са работили, за да направят продукта, който купувате.

4. Пазете природата и пейзажите

Във всяка посетена страна основата е да се зачита естественото биологично разнообразие на обектите. Накратко, не вземайте нищо освен снимки, не оставяйте нищо освен отпечатъци.

запазване на биоразнообразието

Какви отговорни действия трябва да предприемем за опазване на биологичното разнообразие?

 • Следвайте маркираните пътеки:

При туризъм ходете само по пътеките, предназначени за пешеходци , не ходете и не увреждайте природата, която би могла да бъде защитена или застрашена. Дори заради красотата на вашите Инстаграм снимки!

 • Защитете коралите:

Коралите са особено чувствителни към човешката дейност и масовите практики в туризма са унищожили някои от рифовете на нашата планета. Бъдете отговорен сърфист, екологичен шнорхелист или уважителен плувец. Не пипайте корали и използвайте минерални слънцезащитни кремове, за да се предпазите от слънцето.

 • Събирайте само отпадъци:

Черупки, камъчета и пясък образуват екосистемата на нашите брегови линии. Взимането на черупки, на пясък или камъни е вредно и отслабва тази екосистема. Някои държави имат строги разпоредби и рискувате огромни глоби, ако си тръгнете със сувенири от природата в чантата си. От друга страна, ако попаднете на парчета, риболовни мрежи или други пластмасови отпадъци, вземете ги!

5. Използвайте ресурсите ефективно

бъдете ефективни с ресурси на почивка Най-очевидните за вас действия може да се окажат с пo-голяма важност, отколкото си мислите, когато сте в страна с ограничени природни ресурси.

 • Носете със себе си добрите си навици:

Някой беше казал, че няма малък жест, ако има милиарди като нас, които го правим. Затова запазете добрите си навици и на почивката. Спирайте водата, когато миете зъбите си, използвайте водата от измиване на зеленчуците си, за да поливате растения или друг добър навик, който имате вкъщи.

 • Участвайте в намаляването на употребата на почистващи препарати във вашето настаняване

Не, хотелът не е екологичен само защото ви казват да използвате повторно кърпите си. Все пак би било жалко да не участвате в намаляването на консумацията на вода и почистващ препарат, само защото смятате, че това е само проформа спазване на екологични стандарти. И докато сте на тази вълна, можете също да откажете ежедневното почистване на стаята си.

 • Използвайте климатиците и светлините умерено

Не всички хотели и места за настаняванеса инвестирали в интелигентни системи, като например климатик, който автоматично се изключва, когато прозорците са отворени, или светлини, които се изключват, когато сте далеч. Затова възприемете екологично отношение за пестене на енергийни ресурси. Накратко, както бихте били у дома.

6. Уважавайте хората

пътуват се ползват уважение Да бъдеш отговорен пътешественик, означава и зачитане на правата на човека. Вероятно ще се сблъскате с този проблем в развиващите се икономики.

 • Не насърчавайте заетостта или експлоатацията на деца или просенето
 • Дайте своя принос по друг начин

Не давайте подаръци на деца. Макар това да изглежда като хубав жест, това не е добродетелно действие и понякога може да създаде конфликти в общността, която посещавате. Ако искате да помогнете на местните общности, винаги минавайте през признати и надеждни официални организации и ги питайте от какво имат нужда, преди да напуснете.

7. Бъдете информиран пътник

Красотата на пътуването е и богатството, предлагано от срещи с други култури. Когато планирате да пътувате в чужбина, запознайте се с културата и традициите на страната, която ще посетите.

 • Научете преди да тръгнете:

Научете повече за това, което не трябва да правите, и когато сте там, уверете се, че ги спазвате. В някои страни държането на ръце на улицата или целуването на публично място може да бъде много обидно или някои жестове може да не означават едно и също нещо, зависи дали сте от едната страна на света или от другата.

 • Улеснявайте разговорите с местните жители:

Научете се да казвате здравей, довиждане и благодаря, за да покажете на своите домакини, че сте готови да се научите от тях. Това ще донесе гордост на вашите домакини и те ще бъдат още по-щастливи да общуват с вас.

8. Уважавайте животните

Наблюдаване на животните в естественото им местообитание, какво страхотно изживяване. И този вид туризъм е все по-популярен. етично наблюдение на дивата природа

 • Практикувайте етични срещи с дивата природа

Избягвайте всеки близък контакт с животни и предпочитайте екскурзии, където можете да ги видите сред природата. Забранява се всички дейности, при които животните се обучават, държат в плен или дори малтретират. Те са многобройни и 80% от пътуващите не знаят, че понякога посещават места, които злоупотребяват или насърчават жестокостта към животните . Затова проверете преди да тръгнете.

 • Подкрепете места, които пазят застрашените видове :

Посещението на места, където живеят застрашени животни може да бъде отлично изживяване. Не само участвате в рехабилитация на видове, но е и чудесен начин да научите повече за разнообразието на дивата природа в района, който посещавате.

9. Избор на етични екскурзии

Когато отидете на екскурзия, уверете се, че организаторът има устойчив и етичен начин на работа и насърчава местната заетост. В чужбина не насърчавайте туристически обиколки, които експлоатират население от „племена“. Някои могат да са далеч от автентичните; хората често са прикрити, експлоатирани и недоплатени с единствената цел да забавляват туристите. Където и да сте по света, ако можете, направете екскурзоводско обслужване с някой от региона : ще получите автентична информация и истории по време на посещението си.

10. Спете на екологични места

Все повече участници в индустрията на туризма и настаняването са устойчиви и имат много екологични характеристики. И никой от тях няма да ви помоли да направите компромиси за вашия комфорт. Независимо дали са сертифицирани с официален екологичен етикет или не, много опции могат да ви предложат красиви изживявания, които съответстват на начина, по който искате да пътувате.

11. Бъдете отговорен Travelgrammer

бъдете отговорен инстаграм Вероятно Instagram е социалната медия, която пътуващите харесват най-много, за да споделят своите истории. Инструмент за вдъхновение за някои, инструмент за промоция за други, но през 2020 г. не можем да го пропуснем в в нашия списък със съвети за това да бъдеш отговорен турист.

 • Уважавайте местата дори това да ви струва по-малко „лайкове“

Дори да уважават околната среда, биоразнообразието, животните, в надпреварата за харесвания някои хора го забравят доста бързо. По този начин, исторически места като Аушвиц, трябваше да повдигнат въпроса за неуважителните пози, в които се снимат туристите там, а някои производители на лалета в Холандия трябваше да създадат пространства, запазени за селфита, за да защитят своите полета.

 • Пазете скритите си скъпоценни камъни в тайна

Отговорен Тravelgramer e този, който не се геолокализира. Предпочитайте да поставите общо местоположение, а не точните координати на мястото, което посещавате; Защо геолокацията може да бъде вредна? – Някои дестинации във Франция, Съединените щати и Исландия бяха засегнати от неконтролируеми потоци от посетители след публикуването на определени места. Затова избягвайте да участвате в развитието на масовия туризъм в райони, които не са готови да ги управляват. – Бракониерството с животни е практика, която продължава и през 2020 г. Така че, където и да сте по света, ако даден вид е застрашен, данните за геолокация във вашите снимки или във вашата храна могат да помогнат на злонамерени хора. Това е особено вярно в Африка, но и на много места по света. Така че ако имате възможност да наблюдавате интересни или застрашени места, животни и растения, избягвайте да ги споделяте.

Нуждаете ли се от резюме?

Ето резюмето на нашите 10 съвета как да бъдем отговорни туристи.

Изтеглете инфографиката, споделете я с децата си, с приятелите си или в социалните медии. Това ще направи светът малко по-добър за всички нас.

Тази статия беше публикувана за пръв път на: https://mediaviva.net/10-lesni-saveta-kak-da-badem-otgovorni-turisti-prez-2020-godina

А вие? Кой е най-добрият ви съвет как да бъдете отговорен турист? Хайде да си поговорим в коментарите.

Последвайте ме в социалните медии: